Priručnik prve pomoći

 

Priručnik "Trebam tvoju pomoć" se preporučuje roditeljima, kako bi u slučaju potrebe mogli adekvatno i brzo pružiti prvu pomoć svom ili tuđem djetetu. Prva pomoć je skup postupaka i praktičnih vještina kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi na mjestu događaja, a prije dolaska hitne medicinske pomoći ili liječnika u težim slučajevima.

  Postupci prve pomoći mogu biti od presudnog značaja za daljnji uspjeh liječenja, a o njihovoj kvaliteti može ovisiti i život naglo oboljele ili ozlijeđene osobe.

  Priručnik je koncipiran tako što je uz svaku ozljedu i stanje kratko i sažeto opisan tijek, način i sredstva pružanja prve pomoći.

 

Na samom početku podsjetila bih na osnovna načela, postupke i metode pružanja prve pomoći:

 • Brzim zapažanjem utvrditi postoji li na mjestu nezgode neposredna životna opasnost (urušavanje, požar i dr.)
 • Provjeriti stanje svijesti ozlijeđenog djeteta
 • Ako je bez svijesti, a normalno diše, okrenuti dijete u bočni položaj (da se ne uguši), voditi računa o ozljedi kralježnice ili prijelomima drugih kostiju (npr. zdjelice), kao i na ozljede glave i vrata
 • Ako je pri svijesti, ohrabriti ga i umiriti (stvoriti osjećaj sigurnosti)
 • Budite prisebni, brzi i promišljeni u svojim postupcima
 • Primijenite stečeno znanja u koja ste sigurni
 • Ako niste sigurni u svoje postupke, tražite pomoć kolega s posla za koje ste sigurni da znaju više od vas
 • Svojim postupcima ne štetite ozlijeđenom - “Primum nihil nocere”
 • Upamtite da je ozdravljenje, a možda i život djeteta, u vašim rukama
 • Djetetu ne davati ništa na usta (piti i jesti) Pozvati stručnu pomoć ( višu medicinsku sestru – zdravstvenog voditelja, zaposlenika osposobljenog za pružanje prve pomoći ili HMP - tel. 94 )
 • Pozvati stručnu pomoć ( višu medicinsku sestru – zdravstvenog voditelja, zaposlenika osposobljenog za pružanje prve pomoći ili HMP - tel. 94 )

 

 Drugo, dopunjeno izdanje priručnika “Trebam tvoju pomoć” osmišljeno je i namijenjeno prije svega nemedicinskim djelatnicima dječjih vrtića i drugih dječjih ustanova kao vodič za postupke i vještine pružanja neodložne prve pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj djeci do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći ili odlaska liječniku. Pisan jednostavnim i svima razumljivim jezikom, poštujući sva pravila medicinske struke, precizan i pregledan, Priručnik omogućuje lako snalaženje u svom sadržaju, obuhvaćajući brojna hitna stanja i situacije iz svakodnevnog života.
Upravo zato, svojom kvalitetom izlazi iz uskih okvira primjene samo u dječjim ustanovama i postaje neizostavna praktična literatura za pružanje prve pomoć djeci na svim mjestima i u svim hitnim situacijama. Roditelji, bake i djedovi i ostali naći će u ovom Priručniku prave smjernice za kvalitetno i pravovremeno pružanje prve pomoći. iguran sam da će, kada ugleda svjetlo dana, uz primjerenu promociju, Priručnik naći svoje mjesto i u svakoj obitelji. 
                                                                                                   Recenzent; Zoran Barčot, dr. med.   
                                                                                                     specijalist dječje kirurgijeOvaj priručnik svakako ima svoj javno – zdravstveni značaj u dijelu zaštite zdravlja djece, te zdravstvenog prosvjećivanja svih onih koji skrbe o djeci predškolske dobi. Cilj Priručnika je podsjetili se na prije stečena znanja i vještine, obnoviti ih, ali i usvojiti nove stručne spoznaje o načinu pružanja prve pomoći za dobrobit unesrećene ili oboljele osobe/djeteta.

Oba va piručnika svi zainteresirani mogu nabaviti u knjižarama Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

                                                                                           Ljuba Vujić Šisler, vms.
                                                                                           zdravstvena voditeljica


Ispiši stranicu