Vrtićka kuharica za mame i tate

Vrtićka kuharica nastala je kao logičan slijed događanja u radu na području prehrane i brige o zdravlju djece predškolske dobi, te rada na osuvremenjivanju cjelodnevne prehrane djece o kojoj skrbe dječji vrtići u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Kako se u suradnji s roditeljima nove preporuke i smjernice za planiranje prehrane djece predškolske dobi „prenose“ i u roditeljski dom u čemu nam neizmjerno puno pomažu i djeca, smatrali smo iznimno važnim prikupiti, napisati i ponuditi svim našim korisnicima, a napose roditeljima dio onoga što mi u vrtićima pripremamo i nudimo djeci o kojoj skrbimo.

Stranice ove dječje kuharice ispunjene su receptima i pisane s puno znanja i promišljanja u nadi da ćemo zajednički pomoći djeci da odaberu baš ono što je dobro i najbolje za njih. Pravilna prehrana iznimno je važna u vrijeme djetetova intenzivna rasta i razvoja. U ovoj knjizi, koja je nastala u suradnji s dječjim vrtićima, primijenjene su nove prehrambene preporuke i smjernice u skrbi o dječjem zdravlju.
U kuharici se nalaze pomno odabrani i provjereni recepti i preporuke:

Preporuke za planiranje obroka i pripremu hrane
Prehrana dojenčeta: recepti za voćne kašice i glavna jela
Recepti i jela za djecu dobi od 1 – 6 godina
Jelovnici za djecu s posebnim potrebama u prehrani (šećerna bolest, celijakija)

Poveznice između prehrane u djetinjstvu i kasnijih sklonosti bolestima su brojne, te su iz godine u godinu sve bolje istražene. Pojava povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava u odrasloj dobi u posljedičnoj su vezi s prehranom već od intrauterinog perioda. Kasniji nepovoljan stil života koji uključuje stres, pušenje, tjelesnu neaktivnost i nastavak neispravne prehrane, povisuju već prisutan rizik. Kognitivni razvoj i njegova povezanost sa prehranom intrauterino, te u periodu dojenaštva, što doprinosi boljem razvoju ličnosti kasnije, dovoljno ukazuju da je prehrana od javnozdravstvenog značaja. Upravo je taj period - period intenzivnog rasta i razvoja, ali i period u kojem se stječu pozitivne, ali i negativne navike prehrane.

Važno je znati da…

Estetski izgled hrane, jela i stola, kao i atmosfera za blagovanje, trebaju kod djece pobuditi želju i potrebu za jelom. To je također uloga nas odraslih i umijeće kako djetetu pomoći u usvajanju pravilnih prehrambenih navika. Tu važnu činjenicu moramo uvijek imati na umu kod serviranja svakog obroka djeci u dječjem vrtiću, ali i u roditeljskom domu.

Želja nam je da ovim pisanim materijalom i ponuđenim receptima pomognemo roditeljima, djeci, bakama, djedovima i svima onima koji brinu o zdravlju i prehrani djece, u usvajanju navika i vještina spravljanja novih raznovrsnih jela ili poznatih jela na drugačiji način, u usvajanju novih okusa i mirisa jela od najranije dobi. Sva naša nastojanja i radnje usmjerene su na dobrobit vaše i naše djece, protkane su ljubavlju i željom svih zaposlenih u Dječjim vrtićima, a posebno onih koji su sudjelovali i pomogli u nastanku Vrtićke kuharice za bolje dječje sutra.


"Vrtićku kuharicu za mame i tate" svi zainteresirani mogu nabaviti u knjižarama Grada Zagreba i Republike Hrvatske.


Ljuba Vujić Šisler,vms
zdravstvena voditeljica 
 


Ispiši stranicu